Rabu, 19 Januari 2011

Pari Bakar Asam Pedas

Resepi: Pari Bakar Asam Pedas

Bahan-Bahan:

Bahan A

ikan pari(potong)
daun pisang
limau/garam
Bahan B
cili kering-dikisar
1/2 mangkuk asam jawa
minyak masak
garam
gula
sedikit belacan-dikisar
1 btg serai-dikisar
1 batang bunga kantan-dikisar
sedikit lengkuas-dikisar
daun kesum



Cara Memasak:

ikan pari dibasuh dgn air limau dan garam(hilangkan hamis).toskan dan letak ke atas daun pisang.






Komen Tambahan:
bahan2 dikisar tadi boleh ditumbuk atau digiling untuk masakan lebih enak dan terasa lebih lazat.cubalah resepi ini,enak dimakan bersama nasi atau makan begitu saja.


Cadangan Hidangan:
panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dikisar tadi.setelah agak naik minyak dan bau masukkan air asam.Tumis sebentar dan masukkan garam dan sedikit gula.selepas bahan2 tadi sudah masak,tuang keatas ikan pari tadi,letakkan sedikit daun kesum dan bungkuskan dgn daun pisang tadi.ikan pari tadi bolehlah dibakar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan