Rabu, 19 Januari 2011

Kek Span strawbery


Bahan-bahan ( saiz 18 cm)

3 biji telur (I used grade A)
1 cawan tepung gandum (100g)
1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
2 sudu kecil susu segar
15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil strawberi paste

Cara:
  1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah.
  2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan.
  3. Dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk .Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata.  
  4. Masukkan kuning telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan.
  5. Masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila dan strawberi paste . Kaup balik hingga sebati.
  6. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.
  7. Hias ikut suka
Hiasan:
Strawberry decorfil, untuk dituang di atas dan sisi kek
Strawberry filling
Fresh cream

Tiada ulasan:

Catat Ulasan