Bahan-Bahan:
2 biji jantung pisang Abu Nipah
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Daun kunyit
Bahan tumbuk
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
10 biji cili api kampung
10 ekor ikan bilis
garam , gula secukup rasa
Cara Memasak:
1. Masakkan santan cair dengan bahan tumbuk
2. Apabila mendidih masukkan jantung pisang yang telah diricih
3. Apabila jantung lembut masukkan santan cair dan rasa secukup rasa
4. Didihkan sebentar dan angkat
Komen Tambahan:
Jantung Abu nipah disiang sehingga lapisan putih kelihatan
Cadangan Hidangan:
Makan bersama nasi putih
2 biji jantung pisang Abu Nipah
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Daun kunyit
Bahan tumbuk
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
10 biji cili api kampung
10 ekor ikan bilis
garam , gula secukup rasa
Cara Memasak:
1. Masakkan santan cair dengan bahan tumbuk
2. Apabila mendidih masukkan jantung pisang yang telah diricih
3. Apabila jantung lembut masukkan santan cair dan rasa secukup rasa
4. Didihkan sebentar dan angkat
Komen Tambahan:
Jantung Abu nipah disiang sehingga lapisan putih kelihatan
Cadangan Hidangan:
Makan bersama nasi putih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan