Rabu, 19 Januari 2011

Masak lemak jantung pisang

ni lah lauk kesukaan keluarga ku....
Bahan-Bahan:

2 biji jantung pisang Abu Nipah
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Daun kunyit

Bahan tumbuk
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih

1 cm kunyit hidup
10 biji cili api kampung
10 ekor ikan bilis
garam , gula secukup rasa



Cara Memasak:

1. Masakkan santan cair dengan bahan tumbuk
2. Apabila mendidih masukkan jantung pisang yang telah diricih
3. Apabila jantung lembut masukkan santan cair dan rasa secukup rasa
4. Didihkan sebentar dan angkat


Komen Tambahan:
Jantung Abu nipah disiang sehingga lapisan putih kelihatan


Cadangan Hidangan:
Makan bersama nasi putih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan