Bahan-Bahan:
1 ekor ikan patin
* 50 sen cili padi
* 5 ulas bawang merah
* sedikit kunyit
* sedikit belacan
5 keping asam gelugor (ikut suka, jika suka masam tambahkan lagi bilangan asam gelugor)
2000 ml air
Garam secukup rasa
* Bahan-bahan ini hendaklah dikisar bersama
Cara Memasak:
Masukkan bahan yang telah dikisar, ikan, asam gelugor, garam dan air ke dalam periuk.
Letakkan periuk di atas api yang sederhana sehingga mendidih.
Setelah mendidih kecilkan api dan biarkan sehingga 5 minit atau sehingga kuah itu pekat sedikit. Setelah itu padamkan api. Siap untuk dihidangkan.
Komen Tambahan:
Masakan ini sedap dimakan bersama nasi.
x da gambar nanti ada gambar sy pos kat sni....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan